RundveeMarktanalyse

Prijs meest rendabele bulkzuivelproduct blijf maar dalen

Kaas is nog steeds het meest rendabele bulkproduct voor de Nederlandse zuivelindustrie om te produceren, maar de opbrengsten staan stevig onder druk.

De notering voor foliekaas schommelt ergens tussen de €2,70 en €2,75 per kilo. Dat is nog altijd 60 tot 70 cent boven het niveau van ruim drie jaar geleden, toen de markt op het laagste punt in de voorbije decennia zat. Daarbij is de weipoederprijs nog altijd bijna twee keer zo hoog als toen en de kaasafzet blijft goed.

Een vergelijking met een dieptepunt in de markt is een gevoelige zaak. Het wekt misschien verkeerde associaties. Niemand wil dat de markt nog verder zakt. Het dieptepunt toen is echter ook een referentiepunt.

Vooralsnog zijn er veel verschillen. Om te beginnen met het gevoeligste deel: de markt is nog niet uitgedaald. Daar is vrijwel iedereen in de zuivel het over eens. Voor boter is de situatie het meest dramatisch. De spotnotering zit slechts enkele dubbeltjes per kilo af van het minimum in 2008/2009 en nog is geen bodem in zicht. De situatie is het omgekeerde van die van een jaar eerder, toen de bomen tot in de hemel leken te groeien. Plantaardig vet is echter vaak duurder.

Mageremelkpoeder wordt, net als kaas, bij dalende prijzen nog altijd goed verkocht. Als Europa de Algerije-tender binnenhaalt, kan dat veel lucht geven. Op markten buiten de EU wordt wel hinder ondervonden van Amerikaanse concurrentie.

De markt voor vloeibare producten loopt weer iets beter. Het aanbod daalt, de vraag is goed. Toch wordt spotmelk niet duurder. Room noteert met 265 tot 275 euro per 100 kilo wel iets beter dan enkele weken geleden.

 

Prognose: lagere prijzen.

Beheer
WP Admin