AkkerbouwMarktanalyse

Preiprijs stevig onderuit, bloemkool duurder

Ondanks een weinig spectaculaire aanvoer is de prijs voor prei in week 28 toch stevig onderuit gegaan. Voor de klok van ZON halveerde de prijs donderdag ten opzichte van een week eerder, tot een gemiddelde van 43 cent per kilo (lang wit). Volgens marktkenners schort het met name aan de vraagkant.

In België is de aanvoer voor de klok van veiling REO wel wat gestegen. Vrijdag kwam er nog 120.000 kilo zomerprei voor de klok. Woensdag was dat al 160.000 kilo. Ook daar is de prijs sterk teruggezakt, maar het prijsniveau kwam woensdag nog altijd uit op een gemiddelde van 56 cent per kilo.

In bloemkool is de situatie gunstiger en beweegt de prijs voor de klok juist opwaarts. In België doen de zesjes (klasse 1) woensdag 76 cent per stuk (REO), het Flandria-label komt zelfs uit boven de euro per stuk. Bij veiling ZON gaat de standaard klasse (6) donderdag weg voor 70 cent per stuk. De Premium-lijn doet gemiddeld 87 cent per stuk.

De vraag naar bloemkool is goed. In Duitsland zijn er diverse supermarkten die acties hebben ingepland.

De afzet van ijsbergsla laat veel te wensen over deze week. Op veiling ZON kelderde de prijs de afgelopen twee dagen naar 12 tot 13 cent per bol. Bij The Greenery herstelde de prijs zich woensdag naar 22 cent bij een geringere aanvoer. Op donderdag kelderde de prijs weer naar zo’n 16 cent per bol.

Prognose: prijs bloemkool stabiel, prei daalt.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin