AkkerbouwMarktanalyse

Positieve stemming op fritesmarkt

De kortere weken rond Pasen, met een heel geringe activiteit op Goede Vrijdag en tweede Paasdag hebben de handel wat vertraagd. Er is nog niet veel wijziging van de situatie aan het aardappelfront. De fysieke markt is prijshoudend, waarbij de noteringen stapsgewijs iets stijgen, met als onderliggende trend prijshoudend. De opgaande lijn qua prijs ging dan ook met enkele dubbeltjes. In Nederland is de industrie niet happig om bij te kopen. De wekelijkse cash settlementprijs aan de termijnmarkt in Frankfurt zal vanmiddag een kleine stijging gaan vertonen, afgaande op de prijsontwikkeling in het noordwesten van de EU.

Het blijft afwachten of de export van aardappelen aantrekt, om het seizoen in de staart nog venijn te geven. In Zuid-Europa is in ieder geval al meer vraag ontstaan door slechte weersomstandigheden en de conditie van de vroege oogst. Spanje heeft toch al minder vroege aardappelen gepoot ten opzichte van vorig seizoen en moet meer importeren. In Spanje is de prijs daardoor gestegen. Het effect is verlichting van de druk die er was op de noordelijker gelegen markten, in het bijzonder België.

Er is momenteel veel vraag naar de betere partijen Agria. De komende weken gaat er spanning op de markt ontstaan door vraag naar vrij verhandelbare aardappelen.

Prognose; prijsstijging

Beheer
WP Admin