AkkerbouwMarktanalyse

Peenprijs schiet steil omhoog

Deze week ging de peenprijs, na een korte periode zonder noteringen, steil de hoogte in. Op beurs Emmeloord is het verschil voor 100 kilo schalenpeen tussen de laatste week van 2008 en de tweede week van 2009 met €7,00 behoorlijk groot. De huidige notering van €20,00 is zeker ook in vergelijking met de peenprijs in dezelfde periode van de voorgaande twee seizoenen goed te noemen. Gemiddeld €13,50 in 2008 en €14,38 in 2007. Inmiddels worden er ook al voor €23,00 zaken gedaan.
Behalve het feit dat zeker ook het koude weer van de afgelopen weken de peenprijs heeft doen stijgen, ligt de oorzaak voor de hogere noteringen toch voornamelijk aan de uiteindelijk geoogste peen. De mindere opbrengst, mede het gevolg van een kleiner areaal, valt kwalitatief gezien ook nog eens erg tegen. De extreme weersverschillen gedurende het groeiseizoen, eerst droog en later bijzonder nat, hebben de peen bepaald geen goed gedaan. Vandaar dat er ook partijen voor €6,00 worden verhandeld.
Door de vorstperiode zijn er in Duitsland nogal wat hectares peen in de grond blijven steken. De extra vraag vanuit Duitsland naar Nederlandse peen heeft een positief effect op de prijs. Met de wetenschap dat de landen uit het voormalige Oostblok nog nauwelijks in de markt zijn, maar zich nog hoogstwaarschijnlijk nog wel zullen melden, biedt positieve vooruitzichten.

Prognose

Stabiel tot licht stijgend

Beheer
WP Admin