AkkerbouwMarktanalyse

Overaanbod plantuien (archief)

Nu het weer wat op lijkt te knappen, kan het aanbod aan plantuien deze week en zeker de week erna flink oplopen. Door de vele neerslag in juli zitten er nog volop uien te wachten op de oogst, al is geen sprake van een dramatische achterstand. Hoe snel het aanbod stijgt zal afhangen van de regen die midden deze week nog valt. Vanwege de benodigde droogtijd voor uien die worden geoogst, zal het extra aanbod vooral komende week invloed krijgen.

De kwaliteit is redelijk, met daarbij de aantekening dat er flinke verschillen zijn tussen natte en zware gronden en de wat hogere, drogere gebieden. Door het vochtrijke groeiseizoen lijkt de bewaarbaarheid een punt te worden dat de nodige aandacht vraagt, al is nu nog moeilijk te zeggen hoe het precies uit zal pakken.

De vraag naar uien is redelijk. De markt buiten Europa was wat passief door de tot nog toe hoge prijsstelling voor Nederlands product. Maar nu de prijzen zijn gezakt ontstaan daar meer mogelijkheden. Ook is augustus inkoopmaand voor (islamitisch) Afrika waar extra vraag komt in voorbereiding op de ramadan in september.

Ondertussen komen de eerste zaaiuien in beeld. Daarvoor wordt een prijs genoemd van €9 per 100 kg af land voor goed uitgegroeide uien. Maar pas over enkele weken komt de oogst hiervan goed op gang.

Prognose:

Daling, maar minder snel.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin