AkkerbouwMarktanalyse

Oude oogst nog veel waard

Het ging plotseling heel hard met de aardappelprijs. Was het eerst nog de export die de kar trok wat betreft de oude oogst, het warme en droge weer zorgt dat ook de verwerkers van fritesgeschikt in Nederland en België zich weer meldden. De beurs Emmeloord noteerde gisteren prijsstijgingen van €3,50 tot €4,00 en een vast gestemde markt.

De invloed van het weer nu, in combinatie met de toch al minder gunstige groeiomstandigheden eerder dit jaar zijn niet bevorderlijk voor de nieuwe oogst. Vandaar een verhoogde activiteit op de termijnmarkt, waar de afgelopen week dagelijks veel (op maandag zelfs zéér veel) transacties plaats hadden voor de levering in april 2011. Op maandag was hiervoor de gemiddelde notering €18,70. Voor juni 2011 kwam de meter op €19,70. Dat was dus een plus van €2,60 ineens.

De voorafgaande maand was er toch al veel activiteit voor het aprilcontract. Verwerkers voorzien dat er voor het seizoen 2010/’11 geen grote opbrengst fritesgeschikt beschikbaar komt en dekken zich in voor voldoende aanvoer tegen een niet te buitensporige prijs.

Prognose: Prijsstijging

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin