AkkerbouwMarktanalyse

Oude fritesaardappel nog prijshoudend

De blik is weliswaar vooruit gericht op de vroege nieuwe oogst, maar de markt voor fritesaardappelen moet het voor een groot deel nog doen met de restanten in de bewaring. De telersnoteringen geven aan dat de handel prijshoudend tendeert.

De beurs Goes en ook de Verenigde Telers Akkerbouw houden de onderzijde nog rond 4 euro per 100 kilo. Dat is de invloed van de laatste partijen Bintje die in het zuiden nog verkocht worden. De verwerking van fritesaardappelen loopt dit seizoen als een trein. De grondstof is ruim voorhanden geweest en zeer goedkoop. Daarnaast heeft de koersval van de euro ten opzichte van de dollar effect op de exportmogelijkheden overzee voor de voorgebakken producten. De dollar is momenteel ruim 10 eurocent meer waard dan een jaar geleden.

Weliswaar komen er al vroege aardappelen beschikbaar voor de fritesfabrieken, die door Belgapom en PCA al worden genoteerd voor de Belgische markt à €9,50 tot bijna €12,00. De Duitse Reka-notering voor Première staat op €11,50 tot €12,50.Toch is helemaal overschakelen van oude op nieuwe oogst nog niet aan de orde. Mede vanwege stagnaties tijdens de pootperiode is de aanvoer is nog niet volop op gang en, vooral in België, te onregelmatig. Ten tweede zijn de onderwatergewichten van de nieuwe aardappelen nog onvoldoende op peil. Daardoor zijn de baktechnisch goede partijen aardappelen uit de oude oogst zeker aantrekkelijk voor de verwerkers. Een rem op de prijs kan wel zijn dat er nu fabrieken tijdelijk stoppen met verwerken vanwege zomervakanties. Daarna is het voor de verwerkers eigenlijk kiezen of delen wat betreft de vroege oogst.

Prognose: prijshoudend,

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin