RundveeMarktanalyse

Opbrengst slachtkoeien onder druk

De handel in slachtkoeien liep maandag matig op de markt in Bunnik. Het aanbod was groter dan vorige week met 91 koeien en 1 stier. Vorige week maandag kwamen 79 koeien en 2 stieren aan de markt.

De noteringscommissie in Bunnik hield haar prijzen van E- en P- en worstkoeien nog wel gelijk, maar moest de noteringen van U-, R-, en O-dieren wel met 5 cent per kilo verlagen. Een slachtkoe van P-kwaliteit noteerde €2,20 tot €2,60 per kilo geslacht gewicht. Dat is 35 cent per kilo minder dan een jaar geleden. Tussen de zomer en deze week is de opbrengst van slachtkoeien met 50 tot 65 cent per kilo gedaald, volgens handelaren.

De matige afzet van rundvlees en het grotere aanbod zijn de oorzaak van de prijsdaling bij slachtkoeien. In deze tijd van het jaar stoten melkveehouders hun overtollige vee af, voordat de stalperiode begint. Door het mooie weer viel de uitstoot vorige week nog mee. Met de hevige regenval van de afgelopen dagen zullen meer afgemolken koeien naar de slacht gaan. Dat komt slecht uit, want oktober is meestal geen beste maand voor de verkoop van rundvlees. Bovendien komen veel relatief goedkope rundvleesproducten uit het buitenland. Dat stimuleert de verhoging van de slachtkoeienprijs niet.

Prognose: de prijs daalt.

Beheer
WP Admin