AkkerbouwMarktanalyse

Oogst drukt graanprijzen omlaag

De graanmarkt is rustig. Er zijn geen onverwachte nieuwtjes meer die de prijzen beïnvloeden. Dat was vorige week goed merkbaar.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde donderdag een nieuwe prognose. Omdat USDA de productie en voorraden lager inschatte dan analisten, stegen de prijzen van tarwe, mais en sojabonen aanvankelijk op de termijnmarkten. Maar die winst is vrijdag en deze week teniet gedaan. Dat de prijzen snel dalen na de publicatie van zo’n invloedrijk USDA-rapport geeft aan dat alle bekende factoren al in de graan- en sojaprijzen zijn verwerkt. De prijzen hebben voorlopig de bodem bereikt.

Veel analisten vinden USDA nog te positief wat betreft de tarweproductie in Australië en Argentinië. In Australië is het te droog en in Argentinië juist te nat. Bovendien verwacht USDA dat het graanverbruik daalt. Sommige analisten twijfelen daaraan, omdat Brazilië, India en China steeds meer graan nodig hebben voor hun groeiende veestapels. Ook in andere jaren van hoge graanprijzen zag je dat het verbruik bleef stijgen.

Zolang de oogst van mais en soja in de VS en die van mais in de EU voort duurt, blijft de druk op de prijzen tijdelijk aanhouden. Veel telers verkopen hun oogst direct omdat ze nu goede prijzen kunnen krijgen. Dat duurt nog wel tot eind november. Pas daarna wordt duidelijk of de krimpende voorraden voor een opleving zorgen.

In Nederland is de verwachting dat het tarwe-areaal gaat groeien, evenals in veel andere landen. Akkerbouwers die door het natte weer geen graszaad konden zaaien, gaan daar waarschijnlijk tarwe zaaien.

Prognose: de markt is stabiel.

Beheer
WP Admin