AkkerbouwMarktanalyse

Oogst Brazilië drukt suikerprijs

De suikerprijs staat onder druk. Vorige week donderdag sloot het eerstaflopende contract op de termijnmarkt in Londen op $525,90. Dat is de laagste notering sinds maart 2010. Deze week klom de suikerprijs iets naar een slotnotering van $536,70 op maandag. Dinsdag kwam er nog eens zo’n 5 dollar bij. De suikerprijs is nu zo’n 150 dollar lager dan vorig jaar.

De suikerprijs zakt omdat Brazilië meer suiker produceert dan gedacht. Brazilië kampte lange tijd met regen waardoor de oogst van suikerriet stagneerde. Maar de oogst verloopt nu voorspoedig. Voor het eerst komt de productie van dit suikerseizoen boven die van 2011/2012. Veel verwerkers blijven langer open om de grote hoeveelheid riet te kunnen omzetten in suiker. Brazilië is de grootste exporteur en producent van suiker ter wereld.

Dat de suikerprijs niet in elkaar klapt komt omdat India, de tweede producent en de grootste suikerverbruiker, meer moet importeren. India kon de laatste twee jaar suiker exporteren. Maar recent moest het land 450.000 ton suiker op de wereldmarkt kopen om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Bovendien heeft de wereld minder suiker op voorraad door de lage producties van 2007/2008 tot en met 2010/2011. De voorraden moeten worden aangevuld.

Marktbureau FO Licht verwacht dit seizoen een overschot van 9 miljoen ton suiker. De International Sugar Organisation houdt het op 5,9 miljoen ton. De Rabobank denkt dat de productie 5,2 miljoen ton hoger is dan het verbruik.

Voor de langere termijn verwacht de Rabobank dat de vraag naar suiker groeit. Als de productie niet mee stijgt, wordt suiker duurder.

Prognose: de suikerprijs daalt.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin