Foto: ANP RundveeMarktanalyse

Onzekerheid na onverwacht hogere zuivelprijzen

Veel zuivelproducten noteerden in de voorbije week een plus, waaronder boter. De vraag is: blijft dit zo?

De zuivelmarkt kan terugkijken op een weekje met vrijwel over de hele linie hogere prijzen. Naast room en mageremelkconcentraat heeft ook boter in de afgelopen week een stap omhoog gezet. De poeders en kaas deden het eveneens beter. Eigenlijk liep het voor de verkopende partijen beter dan verwacht.

Fonterra GDT-veiling

Of de ontwikkeling van de voorbije week een vervolg krijgt, is iets waar veel partijen in de markt aan twijfelen. De GDT-veiling van Fonterra eerder deze week liet een iets rustiger stemming zien. Nu zijn de ogen weer gericht op de resultaten van de nieuwe Algerije-tender van Onil. Het lijkt erop dat de mageremelkpoeders nog iets boven de € 2.600 per ton kunnen worden verkocht voor export, maar de weerstand in de markt lijkt te groeien.

China grote koper wei-eiwitten

China blijft nog steeds een grote koper van onder meer wei-eiwitten. Daar blijven verkopende partijen van profiteren. Maar, hoe lang kan dit nog aanhouden, gezien de al enorme aankopen die zijn gedaan, zo vragen analisten zich af. Gewone weipoeders voor feed blijven goed geprijsd, maar de ‘hogere’ weiproducten krijgen te maken met dalende prijzen. Sommige soorten worden zelfs voor ‘feed‘-prijzen aangeboden.

De aarzeling over verdere prijsstijging is ook zichtbaar op internet-platform DAO.eu. Daar gingen de boter- en kaasprijzen de laatste week een stap omhoog, maar verder doorzetten lijkt moeilijk.

Handelaren spreken over een vrij ongeïnspireerde markt. Enerzijds is de aanvoerpiek in Noordwest-Europa geweest, maar er is overal nog wel genoeg aanbod, bij een kalme vraag. De versoepelingen die er inmiddels zijn met betrekking tot de coronaregels lijken ook nog niet te leiden tot grote markteffecten.

Prognose: kalme markt, vloeibaar nog positief.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin