RundveeMarktanalyse

Onverwacht stabiele prijs voor zware kalveren

Het krappe aanbod van kalveren en de aanhoudende vraag naar goede (zware) kalveren zorgde dinsdagochtend op de markt in Purmerend voor een onverwachte prijsvorming. De prijs van zware stierkalveren en de vaarzen van extra kwaliteit met 50% Belgisch Blauw noteerden tegen de verwachting in stabiel. De prijzen van lichtere kalveren zijn verder gedaald met 5 euro per dier.

Er werden in totaal 490 kalveren aangevoerd, 70 minder dan vorige week. De aanhoudende krapte zorgt ervoor dat er nog diverse stallen leegstaan. Om deze stallen toch te kunnen vullen kunnen de kopers niet veel anders dan toch akkoord te gaan met de gevraagde prijzen.

De prijzen van het blanke kalfsvlees staan al een tijd op een laag niveau en het is bijna onmogelijk voor de integraties om winst te maken op deze kalveren.

Het rosé vlees verkoopt prima en de mesters van de rosévleeskalveren behalen een voldoende marge bij de verkoop van het vlees. Deze mesters zijn dan ook nog bereid om de hoge prijzen voor de kalveren te betalen. De blanke kalvermesters zijn hier in feite de dupe van, zij kunnen met deze kalverprijzen onmogelijk een goede boterham verdienen.

De leegstand van stallen kost echter ook geld en is het voor de integraties wachten op betere prijzen voor het blanke kalfsvlees.

Prognose: zwaardere kalveren prijshoudend

Beheer
WP Admin