AkkerbouwMarktanalyse

Onverkochte oogst drukt de graanprijs

De druk op de graannoteringen blijft onverminderd aanwezig. De hoeveelheid onverkocht graan is nog steeds erg groot. En in de wetenschap dat in de komende maanden voldoende graan te koop zal zijn, kopen afnemers voor de korte termijn minimaal in. De handelsnotering voor levering in april/juni ligt op €129 en voor september/december op €136. Dat is een min van een paar euro’s ten opzichte van een week eerder. Op de binnenlandse beurzen bleven de telersprijzen voor zowel tarwe als gerst ongewijzigd. Rotterdam noteerde voor EU-voertarwe een plusje van €0,34 en ging naar €133,67, EU-voergerst zakte met €1,67 tot €118,33.
Analisten van de Europese Commissie verwachten dat de graannoteringen door de economische crisis de komende jaren op een relatief laag niveau zullen blijven. Zij voorzien dat het gebruik van graan als grondstof voor veevoer stabiel blijft of mogelijk zelfs iets zal afnemen. Oorzaak is een verwachte verminderde invoer van vlees vanuit landen als Argentinië, Brazilië en de VS.
De meest recente voorspellingen over de nieuwe oogst in Europa vallen aanzienlijk lager uit dan de uiteindelijk geoogste 315 miljoen ton vorig jaar. Terwijl de Europese Commissie een graanoogst van 290,1 miljoen verwacht, houden de analisten van het Franse Strategie Grains het op 294,5 miljoen ton. Coceral, de Europese vereniging van graanhandelaren, verwacht een oogst van 296,4 miljoen ton. Als oorzaken gelden een afname van areaal en een lagere opbrengst per hectare.

Prognose

Stabiel

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin