RundveeMarktanalyse

Onthutsende voerprijsontwikkeling

Veevoerinkopers die dachten dat ze deze zomer rustig op vakantie konden gaan, zijn ongetwijfeld met een slecht gevoel thuisgekomen.

Met name door de grote droogte in de Verenigde Staten, is midden in de zomer grote onzekerheid ontstaan over de beschikbaarheid van eiwit. Vrezend dat de soja-oogst zwaar tegen dreigde te vallen, gingen handelaren op zoek naar alternatieve eiwitbronnen en kochten ze links en rechts partijen product aan.

Zo werd ook de prijs voor zuiveleiwit stevig opgedreven. Vooral voor de kalvermelkindustrie is dat een zware tegenvaller. De weiprijs is volgens de notering van het Productschap Zuivel deze week met 50 euro per ton gestegen naar 970 euro, ofwel met ongeveer 5,5 procent. De dagprijs is al omhoog geschoten naar 1.060 euro per ton en dan nog is de beschikbaarheid slecht.

De prijs voor mageremelkpoeder is nog extremer omhoog gegaan. Officieel van 2300 naar 2.430 euro per ton, maar woensdag moest al 2.550 euro per ton worden neergeteld voor magere melkpoeder bestemd voor veevoer.

Nu is de kalvermelkindustrie de laatste jaren meer en meer overgegaan op het gebruik van plantaardige eiwitten, maar dierlijke eiwitten kunnen toch niet worden gemist. Bovendien zijn ook de prijzen van plantaardige grondstoffen, zoals van tarwe, mais en de al genoemde soja hard omhoog gegaan. Soms met tientallen procenten. Daar helpt geen omschakelen iets aan.

Bij de gewone verkoop van veevoer kunnen de meerkosten worden afgewenteld op de boer zelf. In de vrije mesterij kan dat ook. In de kalvermesterij zijn het de integraties die de klappen opvangen, met verliezen tot wel 100 euro per kalf als resultaat. Wat hen betreft, kan zuiveleiwit niet snel genoeg goedkoper worden.

Prognose: hogere voerprijzen.

Beheer
WP Admin