AlgemeenMarktanalyse

Oceanië drukt VS ver terug

Nieuw-Zeeland en Australië hebben in de eerste zes maanden van dit jaar veel meer zuivel geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. De VS kon de concurrentie met deze landen niet aan en verloor veel terrein. Ook de EU moest een kleine veer laten. Dit blijkt uit cijfers van PZ.

De wereldkaashandel lag in de eerste zes maanden van dit jaar 4 % lager dan in dezelfde periode in 2008. Wel vlakte de krimp in het tweede kwartaal af. De EU (de belangrijkste kaasexporteur) exporteerde ook 4 % minder kaas. Vooral Italië (min 14 %) en Duitsland (min 12 %) lieten het behoorlijk afweten. De Nederlandse export daalde sneller dan het Europese gemiddelde: 6 %.

De Verenigde Staten (min 29 %) verloren veel terrein. Alleen Nieuw-Zeeland, de mondiale nummer 2, stuurde aanmerkelijk meer kaas (plus 19 %) de wereld in.

De mondiale boter(-olie)handel lag in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 10 % hoger dan in de eerste helft van 2008. Maar die groei kwam volledig voor rekening van Oceanië.

Grootste wereldspeler Nieuw-Zeeland exporteerde ruim een derde meer dan vorig jaar. In Australië bedroeg de exportstijging zelfs 87 %. Maar dit land exporteert vijf keer zo weinig als Nieuw-Zeeland.

De Verenigde Staten verloren net als bij kaas veel terrein. De boterexport uit de VS daalde met 79 %. Daarmee is de opkomst van vorig jaar alweer tenietgedaan.

In Europa was er een exportdaling van 4 %. Maar tussen landen waren wel duidelijke verschillen. Nederland (plus 10 %) en Duitsland (plus 12 %) exporteerden meer, maar Finland, België en Ierland exporteerden juist aanmerkelijk minder dan een jaar eerder.

Bij mager melkpoeder springen Nieuw-Zeeland en Australië weer in het oog. In deze landen steeg de export met respectievelijk 74 en 63 %. Dit had tot gevolg dat Nieuw-Zeeland weer de belangrijkste exporteur werd. Die positie werd vorig jaar nog ingenomen door de VS. Maar dat land exporteerde 54 % minder dan vorig jaar.

De Europese export daalde met slechts 1 %. Hier sprong Nederland er duidelijk uit. De Nederlanse exportstijging bedroeg dit jaar namelijk liefst 56 %.

prognose:

dalende, Nederlandse kaasexport

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin