RundveeMarktanalyse

Nuka’s 5 tot 10 euro duurder

De prijs van de in Bunnik verkochte kalveren is dinsdagochtend gestegen met 5 tot 10 euro per kalf. De zwaardere kalveren stegen 10 euro in prijs, de lichtere dieren 5 euro.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse regering het importverbod van kalfs- en rundvlees per 1 januari 2014 opheft. Dit heeft als gevolg dat de uitvoer van kalfsvlees volgend jaar kan groeien. Daarnaast breekt de goede tijd voor de verkoop van kalfsvlees aan. Traditioneel verbetert de afzet van kalfsvlees vanaf 11 november. Met deze positieve ontwikkelingen in het vooruitzicht was de stemming op de markt in Purmerend een stuk beter dan een week geleden. De handel verliep dan ook een stuk vlotter dan vorige week, toen bleven veel kopers nog even in de kantine zitten om een bakje koffie te drinken.

Een stierkalf zwartbont van extra kwaliteit kost maximaal 90 euro. Vorig jaar lag de prijs van een dergelijk kalf op €117,50. Een stierkalf met 50 procent Belgisch Blauw van extra kwaliteit brengt maximaal 305 euro op. Dit is 10 euro minder dan vorig jaar.

Al met al ziet het er iets positiever uit voor de kalverhouders, het is echter onwaarschijnlijk dat de prijs van de nuka’s op korte termijn veel zal stijgen. De kostprijs van het mesten ligt nog erg hoog en integraties en mesters hebben nog veel verliezen goed te maken.

Prognose: stabiel.

RundveeMarktanalyse

Nuka’s 5 tot 10 euro duurder

De handel in nuchtere kalveren liep deze week wat beter dan vorige week. Ondanks een wat groter aanbod brachten ze 5 tot 10 euro meer op. Kalverslachterijen verwerkten vorige week veel vleeskalveren om hun klanten van kalfsvlees te kunnen voorzien met Pasen. Daardoor kwamen er veel plaatsen voor nuchtere kalveren vrij bij vleeskalverhouders. De veemarkt in Purmerend noteerde 5 euro hoger met 95 tot 115 euro voor een zwartbont stierkalf van eerste kwaliteit. De Nederlandse Bond voor Handelaren in Vee noteert daarvoor 10 euro hoger met 100 tot 120 euro per stuk. Sommige handelaren vinden die prijsstijging te groot. Deze prijs ligt 5 euro per stuks lager dan een jaar geleden.

Beheer
WP Admin