RundveeMarktanalyse

Nuchtere kalveren iets beter verkocht

De aanvoer van nuchtere kalveren lag dinsdagochtend in Purmerend wat lager dan een week ervoor. Er werden 586 kalveren verhandeld, vorige week lag de aanvoer op 635 dieren.

Bij aanvang van de markt wilden handelaren wederom minder voor de kalveren betalen. Door het kleinere aanbod lukte het echter niet om de prijs wat te laten dalen. Volgens een handelaar werden de dieren goed prijshoudend en soms iets duurder verkocht. De notering laat een prijsstijging zien van 5 tot 10 euro per kalf. Deze verhoging is deels een correctie van de prijs, vorige week daalde de prijs in Purmerend terwijl Leeuwarden en de NBHV later in de week stabiel noteerden. Hierdoor liep de Purmerendse notering uit de pas.

Een stierkalf zwartbont van extra kwaliteit stijgt 5 euro in prijs en kost maximaal 75 euro. Dit is 40 euro minder dan eenzelfde kalf vorig jaar in dezelfde periode opbracht. Een stierkalf extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw kost maximaal 280 euro per stuk en stijgt 10 euro in prijs. Ook dit dier is flink in prijs gedaald ten opzichte van vorig jaar, er is 45 euro van de prijs af.

De verkoop van blankvleeskalveren begint langzaamaan wat te beteren en de kostprijs komt weer in zicht. Dit heeft als gevolg dat de vraag naar nuka’s op dit niveau kan blijven en de prijs stabiel is.

Prognose: stabiel

Beheer
WP Admin