Foto: Mark Pasveer AkkerbouwMarktanalyse

Nieuwe aardappeloogst wordt uitgesteld

De spanning in de aardappelmarkt blijft aanwezig.

De nieuwe oogt wordt door de industrie iets vooruitgeschoven, om wat extra kilo’s te laten groeien. De goede, oude fritesgeschikte aardappelen worden voor €25 per 100 kilo meegenomen. De oude voorraad slinkt snel. In Zuid-Nederland lijken de voorraden er bijna doorheen te zijn.

Het Belgische Belgapom is deze week gestart met de eerste notering voor vroege aardappelen op €17,50 per 100 kilo. Een jaar geleden ging de notering medio juli €2,50 lager van start op €15 per 100 kilo.

Termijnmarkt reageert op weercondities

De spanning in de aardappelmarkt blijft aanwezig. De aardappeltermijnmarkt reageerde deze week gevoelig op de weersvoorspellingen. De termijnmarkt blijft de weerscondities de komende weken nauw in de gaten houden. De termijnmarktnotering in Leipzig voor het aprilcontract 2017 steeg medio deze week boven €17 per 100 kilo. Op vrijdag 7 juli sloot de beurs nog op €16,40 per 100 kilo, maar de zorgelijke omstandigheden door zware waterschade dreven de notering omhoog. Uiteindelijk drukt het effect van het gunstige groeiweer de notering op donderdag 14 juli ietwat omlaag naar €17,10 per 100 kilo. Daarmee is de stijgende tendens doorbroken.

Prognose: spanning op de termijnmarkt.Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Bintje Belgapom

Fritesaardappelen VTA

Fritesaardappelen Goes

Fritesaardappelen Emmeloord

Fritesaardappelen Rotterdam

Termijnmarkt Leipzig april 2016

Termijnmarkt Leipzig april 2017