AlgemeenMarktanalyse

Na zonneschijn opnieuw onweer op beurzen

De onzekerheid en beweeglijkheid is nog altijd groot op de wereldwijde beurzen. Na een week van dagelijks enkele procenten winst kan met het consumentenvertrouwen ook de beurskoers weer in een depressie geraken.

Het helpt voor Europese aandelen ook niet dat de groeimotor van de Eurozone, Duitsland, feitelijk is stilgevallen. De prijzen van graan zijn deze week op de termijnmarkt in Chicago weer aangetrokken. Dat betekent hogere voerkosten voor de vleesconcerns JBS, Smithfield Foods en Tyson. Het vertrouwen van investeerders in het bedrijf uit Brazilië, dat een winst op weekbasis boekte van nog geen half procent, wordt zo nog verder ondermijnd. De slachterij wist door een serie overnames qua omzet de nummer één positie in het vlees te veroveren. De prijs is echter hoog gebleken. Het laatste kwartaal draaide JBS door tegenvallende resultaten van de Amerikaanse dochter Pilgrim’s Pride een verlies van een kleine 80 miljoen euro. De schuld is opgelopen tot 5,3 miljard euro.

JBS lijdt door een hoge waarde voor de munteenheid real, wat de export naar Rusland, de VS en China belemmert. Tegelijk staan op de Amerikaanse consumentenmarkt prijzen voor het hogere segment door de economische problemen onder druk. De staatsontwikkelingsbank BNDES probeert het vertrouwen in JBS te versterken door een belang in het bedrijf te vergroten van 17 tot 30 procent.

Voedingsconcern Nestlé was door de voorgenomen overname van het Taiwanees-Chinese Hsu Fu Chi International (HFCI) één van de snelste groeiers op de Europese beurzen deze week. Analisten zagen de beurskoers van HFCI vlak na de deal 23 procent stijgen boven het bod van Nestlé. Sindsdien is de beurskoers weer wat gedaald, maar de heersende verwachting lijkt dat Nestlé met de deal een gegarandeerd winst pakt van 23 procent op HFCI.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin