AkkerbouwMarktanalyse

Na prijsdaling uien nadert herstel

De export van Nederlandse uien komt weer op gang. Dat geldt vooral de bestemming Rusland. Ten eerste is de administratieve afwikkeling vereenvoudigd doordat de Nederlandse exporteurs weer rechtstreeks kunnen leveren, ten tweede zijn de door strenge vorst veroorzaakte logistieke problemen (uiterst moeizaam bereikbare haven van St. Petersburg) verminderd.
Over het algemeen is er goede vraag naar uien, mits goede kwaliteit wordt geboden. Dat is echter een blijvend probleem. De uien zijn niet hard genoeg, waar vooral Duitsers over klagen, de kleur is niet 100 procent, er treedt kaal op. Verwerkers moeten rekening houden met beduidend meer tarra in aangevoerde partijen dan de normale hoeveelheid van 5 procent. Aanvoer van slechte uien is temeer een probleem doordat bij de prijsdaling van de afgelopen weken de telers met vrije uien opruimden wat ze niet meer vertrouwden. Dit voor prijzen rond € 17-18 ofwel de onderkant van de huidige noteringen.
Waar afnemers een alternatief zien pakken ze dat. Er is veel vraag in Europa naar nieuwe oogst uien uit o.a. Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika, maar weinig aanbod. De baalprijs daarvan ligt boven € 80.

Prognose prijs stabiliseert

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin