AkkerbouwMarktanalyse

Moeizame oogst leidt tot mooie prijzen

De prijzen van de vroege aardappelen blijven op dit moment redelijk op niveau. Het aanbod is vrij beperkt door de moeizame oogstomstandigheden na de regen van afgelopen weekend.

Voor Doré wordt begin deze week op de klok van Alvantho 40 tot 50 cent per kilo betaald. Frieslanders noteren 30 tot 33 cent en Eigenheimers 65 tot 70 cent per kilo. Daarmee is het voor de aardappeltelers een mooie start van het seizoen.

Het seizoen voor de aardappelprimeurs is op Tholen tweeënhalve week later begonnen dan vorig jaar, toen de aanvoer van vroege aardappelen juist veel eerder viel dan gebruikelijk. Op de eerste veiling van Alvantho is op 12 juni een hoeveelheid van 139 ton nieuwe aardappelen aangevoerd. Vanaf dat moment is er wel iedere werkdag geveild, wat in 2011 na de erg vroege start nog niet mogelijk was. Het weer werkte destijds niet mee, maar half juni lag de aanvoer wel goed op koers.

Het prijspeil ligt momenteel nog een stuk hoger dan in de vergelijkbare periode van 2011. Voor Doré is in de afgelopen week 45 tot 60 cent per kilo betaald, vrijwel hetzelfde prijsniveau als in 2010, maar 15 tot 20 cent hoger dan eind juni vorig jaar. In 2011 zakte de prijs van Doré eind juni/begin juli echter al snel door de grens van 30 cent en in de tweede helft van juli moest genoegen worden genomen met minder dan 20 cent per kilo. Wat dat betreft was 2010 een veel beter jaar. Toen bleef de prijs tot half augustus boven de 40 cent per kilo.

De vraag naar nieuwe aardappelen van eigen bodem begint nu flink toe te nemen. Met betere weersomstandigheden in de loop van deze week in het vooruitzicht is dat mooi meegenomen, want dan zal de aanvoer ook groter worden. Over zo’n tien tot veertien dagen komt de aanvoer van huidvaste aardappelen van de grond.

Prognose: groeiend aanbod drukt prijzen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin