AkkerbouwMarktanalyse

Minieme prijsverhoging fritesaardappelen

De telersprijs Goes voor fritesaardappelen steeg vanmiddag aan de bovenzijde met € 0,25. Dat betekent eigenlijk alleen dat de betere kwaliteit iets minder vlot verkrijgbaar was dan de voorgaande week. Voor het overige blijft er uiteraard veel grondstof beschikbaar voor de verwerkende industrie, in de vorm van meegeleverde aardappelen.
In België gaat dat meeleveren een eigen leven leiden. De Belgische sector krijgt steeds meer problemen met de opslag van aardappelen. Dat meldt het Vlaamse interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA, na een enquête onder telers. Daarvan zegt 12 procent ernstige bewaarproblemen te hebben, 37 procent is er niet gerust op. Een complicerende factor is volgens PCA dat rot voorkomt in partijen die ‘gezond’ leken te zijn binnengekomen. Men raadt de telers met opslag dan ook aan regelmatig (dagelijks) te controleren.
De vele problemen met bewaring leiden tot erg groot Belgisch aanbod van grotendeels niet bij verwerkers plaatsbare aardappelen. Vorige week kon PCA daarom geen notering voor fritesaardappelen zetten, maar bleef het bij een prijsindicatie voor slechte, matige en bruikbare fritesaardappelen, variërend van nul tot € 2,39. Vandaag, 29 november, meldde PCA een iets verbeterde marktstemming ondanks de bewaarproblematiek. Goede gezonde partijen worden dan ook nauwelijks aangeboden. De prijsrange kwam uit op € 1,89 tot € 2,50 per 100 kilo fritesgeschikt Bintje. De noteringen voor Fontane, Challenger en Innovator haalden € 2,00 tot € 2,50.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Beheer
WP Admin