AlgemeenMarktanalyse

Minder aanvoer, lease goedkoper

Leasemelk wordt goedkoper. Die tendens is al ruim een maand aan de gang en zet voorlopig door. Dit keer gaat er een stuiver van de prijs af, tot €4,70 per kg vet. Begin okotber bracht leasemelk nog €5,00 op.

De recente, forse prijsdaling is veroorzaakt door een kleinere melkaanvoer in de maand oktober, blijkt uit cijfers van Productschap Zuivel.
De Nederlandse melkontvangst bedroeg in de periode april tot en met oktober van dit jaar 6,7 miljoen ton melk. Een seizoen eerder was dit in dezelfde periode nog 6,5 miljoen ton melk. Dit betekende een toename van 2,6 %.

Maar de melkontvangst in oktober laat een ander beeld zien. Afgelopen maand bedroeg de melkontvangst 933.870 ton melk. Een jaar eerder was dit 929.510 ton. De stijging is hier slechts 0,5 %. DIt geeft aan dat de melkontvanst in Nederland duidelijk teruggelopen is.

Voor de leasemelkprijs heeft dit gevolgen. Als er minder melk geleverd wordt, loopt de kans op superheffing terug en hoeven veehouders dus ook minder snel bij te leasen. Verleasers moeten water bij de wijn doen en daardoor gaat de prijs zakken.

Koopmelk noteert moeizaam stabiel: €22,75 per kg vet. Het lijkt erop dat de grootste hausse achter de rug. Behoorlijk wat kopers hebben in de maanden juni, juli, augustus, september én okotober hun slag geslagen. Er zal vast nog vraag boven de markt hangen. Maar de komende weken zal het aanmerkelijk rustiger worden. Koopmelk kan weer iets goedkoper worden.

prognose:

leasemelk goedkoper, koopmelk gelijk tot lager

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin