RundveeMarktanalyse

Melkprijzen gaan deze week verder dalen

De flinke daling van de prijzen op de internetveiling van Fonterra kwam deze week voor velen toch nog als een verrassing.

Duidelijk was dat de prijzen, gezien het flinke aanbod en de beperkte vraag zouden gaan dalen, maar een prijsval van gemiddeld 9,9 procent is fors.

De prijzen van vollemelkpoeder, voor Nieuw-Zeeland het belangrijkste exportproduct, daalden gemiddeld met maar liefst 11 procent. Daarmee zit Nieuw-Zeeland weer ver onder het prijsniveau van de EU. Troost voor de Europese handel is dat de handel in mageremelkpoeder, waar de EU meer op is gericht, nog steeds redelijk loopt. Mageremelkpoeder noteert stabiel rond de € 1.940 per ton. Volgende week is er weer een Algerije-tender. Ook de prijzen van boter laten nog geen vrije val zien.

De spotnotering voor foliekaas ligt rond de € 2,75 per kilo. De kaasprijzen staan onder druk.

Duidelijk is dat de hoge melkproductie gecombineerd met weinig vraag zorgt voor druk op de prijzen. De huidige melkprijzen zijn relatief gezien nog hoog. Duidelijk is dat de melkprijzen komende maanden, gezien de resultaten in de markt, verder naar beneden moeten worden bijgesteld. De grote vraag is natuurlijk hoeveel de prijzen dit keer gaan dalen. De situatie eind 2008 begin 2009 staat velen nog helder voor de geest. Geluk bij een ongeluk is dat veel melkveehouders afgelopen jaar relatief goed hebben geboerd.

Rauwe melk is momenteel moeilijk onder te brengen. Spotmelkers ontvangen zo’n 21,5 cent per kilo af boerderij.

Prognose: melkprijzen dalen.

Beheer
WP Admin