RundveeMarktanalyse

Melkprijs op spotmarkt loopt verder op

De melkprijs op de spotmarkt is in de afgelopen week opnieuw met een cent gestegen naar 34 cent per kilo af boerderij (35,5 franco). De vraag is goed terwijl het aanbod beperkt is. Ook de prijzen van melkpoeder en wei zijn verder opgelopen.

Er wordt nog steeds niet veel gehandeld waardoor het effect van de prijsstijging voor de melkprijs vooralsnog beperkt blijft. De meeste melkpoeder blijft naar verluidt binnen de EU. Ook zou er een redelijke hoeveelheid melkpoeder aan Algerije zijn uitgeleverd. Een nieuwe tender wordt verwacht.

Goudse kaas brengt op de spotmarkt momenteel zo’n €2,65 per kilo op. Een grote marktpartij probeert de prijs richting de €2,70 te trekken maar betwijfeld wordt of dit gaat lukken.

Volgens de handel is er geen sprake van een vraagmarkt. De aanbieder moet het doen. De markt lijkt vast maar dit is voor een belangrijk deel sentiment gedreven. Voerprijzen die omhoog schieten en een daarmee dalende melkproductie maken dat een aantal partijen zich gaan indekken. Als er een schaap over de dam is volgens er meer. Dit hoeft echter niet veel te zeggen over de werkelijke marktsituatie.

De melkveehouders in Nieuw-Zeeland en Australië staan al weer in de startblokken voor het nieuwe seizoen. Toch hoeft dit niet te beteken dat de prijzen gaan dalen. Geruststellende gedachte is dat de flinke productieverhoging afgelopen seizoen (Nieuw-Zeeland +10 procent) relatief goed door de wereldmarkt is opgenomen. De productie in de VS gaat vanwege de droogte dalen en ook binnen de EU staat de melkproductie onder druk. De melkprijs is niet om over naar huis te schrijven.

September wordt gezien als keerpunt in de markt. Dan zijn de meeste partijen terug van vakantie. De verwachting van de handel is vooralsnog dat prijzen omhoog gaan.

Prognose: prijzen stabiel/lichte stijging.

Beheer
WP Admin