AkkerbouwMarktanalyse

Matige kwaliteit peen, wachten op aantrekkende vraag

De peenhandel verloopt moeizaam. De prijzen zijn wel stabiel, maar de verkoop sukkelt, meer niet. Er komen veel partijen op de markt die weg moeten, met een stipje en met rot, een kwestie van boeren die opruimen zogezegd. Die worden uiteraard verkocht voor weinig. Daardoor ontstaan grote prijsverschillen. Voor de goede kwaliteit geldt een prijs van € 100 per kist, slechte haalt net € 30 tot 35.
De betere partijen peen blijven in voorraad voor levering op termijn in april, mei, tegen prijzen à 16 tot 17 cent. Bij slechte partijen gaat het als volgt: proefvracht laden op basis van ‘14 cent mits goed’, waarna de zakenpartners voor 40 tot 50 euro per kist afscheid nemen van elkaar.
Oost-Europa is niet echt aan de markt. Er is wel belangstelling van die zijde, maar vanwege krappe budgetten tegen lage prijzen. Er is meer te verwachten van aantrekkende vraag uit het zuiden, als gevolg van stormschade in Spanje en Frankrijk.
Voor afzet van vrije industriepeen, zoals Carotan, is het nog aan de vroege kant. Partijen zijn momenteel moeilijk te slijten. Dat wordt in de periode april tot mei interessanter.

Prognose: prijs voor goede kwaliteit stijgt

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin