RundveeMarktanalyse

Matig aanbod ruwvoer en bijproducten

De vraag naar hooi en stro is flink, maar nog wel in evenwicht met het aanbod. De recente prijsverhoging zet niet door.

Goede kwaliteit weidehooi kost tot 170 euro per ton voor een enkele vracht grote balen, ongeveer 10 euro meer dan een maand geleden. Gerststro is nog steeds iets duurder dan tarwestro (10 euro per ton).  Van de soorten graszaadhooi  blijft roodzwenk populair om in het rantsoen wat meer pensprik op te nemen. Het aanbod is kleiner dan van Engels raai, maar roodzwenk is niettemin goed leverbaar. Luzerne (duur) raakt her en der op.

Gekuilde snijmais is momenteel schaars. Het is nu eigenlijk ook nog te vroeg om al mais te verkopen. Aardappelpersvezel, een tijdje geleden vrijwel niet te krijgen buiten contractleverantie, is goed leverbaar. De korting voor doorvoercontracten is vervallen. De prijs staat op 37 euro per ton. Nederlandse bietenperspulp is uitverkocht. Er is nog wel Duitse pulp te krijgen à €2,40 per procent droge stof per ton, maar het aanbod is klein. De beste kwaliteit aardappelsnippers (vanaf 55 euro) zijn erg beperkt leverbaar. Goedkoper product is in het zuiden ruimer voor handen.

Van de overige bijproducten is de leverbaarheid van bierbostel regionaal wisselend, net – zoals al langere tijd – de prijs. Voor meerdere bijproducten geldt dat de boeren wachten op de uitslagen van maiskuilen en nog weinig bijkopen.

Prognose: prijshoudend.

Beheer
WP Admin