AkkerbouwMarktanalyse

Markten fritesaardappelen erg vast

Nog geen maand geleden stonden de Belgische noteringen voor vroege fritesgeschikte aardappelen 5 tot 6 euro per 100 kilo lager dan nu.

Door Jack Kwakman

De Belgische verwerkers konden blijkbaar nog putten uit oude oogst, maar zijn nu geheel over op de nieuwe. Die zijn niet overdadig beschikbaar. De vraag naar fritesaardappelen is juist flink, niet in de laatste plaats vanwege de problemen die de verse fritesindustrie heeft om aan grondstof te komen. In het bijzonder Engeland trekt al langere tijd aan de fritesgeschikte aardappelen in Nederland en België vanwege de zeer slechte situatie – lees: een vrijwel mislukte oogst – in de eigen verregende aardappelteelt. Daarnaast kan vastgesteld worden dat de aardappelverwerking in Nederland en België voor deze tijd van het jaar loopt als een trein.

De ten opzichte van vorig jaar kleinere aardappelarealen en oogstverwachtingen hebben de markt vooral voor de leveringen op termijn een stevige basis gegeven. Kenmerkend is het verloop van de prijs voor het contract april 2013 aan de aardappeltermijnmarkt Eurex in Frankfurt. Deze stond in juli weliswaar even wat onder druk als gevolg van de goede groeiomstandigheden, maar zakte niet weg als vorig jaar. De sector heeft ook steeds in het achterhoofd gehouden dat er een warme droge periode kon komen. Dat is uitgekomen, al is niet te zeggen hoelang deze aanhoudt. Aardappelklanten hebben het zekere voor het onzeker genomen. In de vorige week zijn bijna 3.400 transacties geweest voor dit contract, met op de donderdag een piekomzet van 1.053. De prijs steeg door naar een nieuwe top van €21,80 en een gemiddelde van €21,00 om de week af te sluiten.

Prognose: prijs stijgt

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin