AkkerbouwMarktanalyse

Markt tafelaardappelen prijshoudend

De markt voor tafelaardappelen is veel minder hectisch dan de fritessector. In de tweede helft van december is het niet ongebruikelijk dat de handel rustiger tendeert. Dat heeft ook wel te maken met de rond feestdagen wat kalmere export.

Bij minimale prijsveranderingen blijft het niveau niettemin behoorlijk overeind. De telers bieden wel aan, want ze kunnen nu wat verdienen, maar doen de aardappelen zeker niet voor lagere prijzen weg. Lui duur heet dat in handelskringen, ofwel goed prijshoudend. Tot op zekere hoogte profiteert de tafelaardappel handel van de erg hoge prijsniveaus in de rest van de aardappelmarkt. Vanwege het ten opzichte van vorige jaren veel kleinere totaalaanbod trekken de handel in fritesaardappelen, het exportcircuit en zelfs de voerhandel aan alle beschikbare grondstof. Wat export betreft vraagt het Verenigd Koninkrijk flink volume fritesgeschikt, voor tafelaardappelen is men alleen in de markt voor hoogwaardige kwaliteiten. Voor roodschillige trekt het exportkanaal nog nauwelijks. Vrijwel over de hele linie blijft de markt afwachtend gestemd, zonder bijzonder hooggespannen verwachtingen.

Binnen dat geheel springt dit seizoen Bintje er uit, dankzij de bekende allround toepassingsmogelijkheden, maar ook dankzij de dit seizoen goede, ten opzichte van andere rassen relatief zelfs zeer goede kwaliteit. De notering van Bintjes ligt op de telersbeurs van Middenmeer, anders dan in jaren met een minder krappe aardappeloogst, nu zelfs boven die van de Bildtstar. Dat is een uitzonderlijke situatie, normaal is Bildtstar aanzienlijk duurder.

Prognose: prijshoudend

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin