AkkerbouwMarktanalyse

Markt oliezaden is vast gestemd

De prijs van koolzaad kreeg maandag 31 maart een tik op de termijnmarkt in Parijs. Het eerst aflopende contract (mei) sloot op 407 euro per ton, ruim 5 euro lager dan de slotnotering van vorige week vrijdag. De in de loop van de vorige week opgebouwde winst is daarmee vrijwel ingeleverd. Dat kan bijna letterlijk worden genomen, de daling wordt toegeschreven aan verzilvering van gunstige opgebouwde posities door speculanten.

Vandaag herstelde de prijs alweer met 4,50 euro. Doordat de maandagavond bekendgemaakte areaalprognoses van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) geen daverende verrassingen opleverden hebben ze ook geen verstoring teweeg gebracht van de graan- en oliezadenmarkt. Koolzaad blijft zoals gezegd goed prijshoudend, ondersteund door de zeer vaste markt voor soja.

Op de termijnmarkt in Chicago is het in augustus dit jaar aflopende contract voor sojabonen de afgelopen twee maanden met 13 procent in waarde gestegen. De gezamenlijke oogsten in Noord- en Zuid-Amerika komen per saldo geleidelijk krapper uit, bij een dit seizoen dusdanig gestegen verbruik dat de productie dit maar amper kan dekken. Veel zal nog afhangen van de weersomstandigheden in vooral Argentinië.

Op het hele noordelijke halfrond is het momenteel (te) droog. De oogst in Brazilië, flink gehavend door afwisselend droogte en overmaat aan regen, is inmiddels voor twee derde binnen. Pas in september is er wat beschikbaarheid betreft toename te verwachten, omdat dan de oogst van het Noord-Amerikaanse continent op de markt komt.

Prognose: koolzaad en soja duurder

Beheer
WP Admin