RundveeMarktanalyse

Magere koeien goedkoper

De prijs van worstkoeien is maandagochtend in Bunnik gedaald met 5 tot 10 cent per kilo. R- tot en met P-kwaliteit koeien noteren stabiel. De luxe koeien stijgen 5 tot 10 cent in prijs.

Het aanbod van magere koeien is groot, veel melkveehouders stoten wat oudere uitgeproduceerde koeien af. Dit zorgde er maandag voor dat er minder interesse was voor deze dieren. Een eerste kwaliteit melkkoe daalde 5 cent in prijs en kost maximaal €2,35 per kilo. Vorig jaar in dezelfde periode kostte dergelijke koe nog €2,80 per kilo. Bij een geslacht gewicht van zo’n 200 kilo betekent dit een minderopbrengst van 90 euro. Wat de prijs de komende weken gaat doen is sterk afhankelijk van het aanbod. Groeit deze dan kan er nog iets van de prijs afgaan.

Het aanbod van luxe koeien is nog steeds erg krap en de dieren worden vlot verkocht. De prijsverhoging is deels een bijstelling van de prijs, deze was wat te laag in vergelijking tot de werkelijke prijzen. Een luxe S-kwaliteit koe stijgt 10 cent in prijs en kost maximaal €5,35 per kilo geslacht gewicht. Vorig jaar bracht eenzelfde koe nog €4,95 per kilo op. Handelaren verwachten dat het aanbod van dikbillen krap blijft. De prijs kan dan ook nog wel even op dit hoge niveau blijven.

Prognose: stabiele prijzen.

Beheer
WP Admin