AkkerbouwMarktanalyse

Laatste CS-prijs aardappelen juni €4,90

Met de laatste afrekenprijs van €4,90 (min 10 cent) voor het junicontract sloot donderdag het termijnmarktseizoen van oogst 2011/2012 af.

Ondanks de verlate planttijd zat er voor de oude oogst geen prijsverbetering meer in. De top van de markt werd dit seizoen precies een jaar geleden bereikt, toen de termijnprijs door de vroege droogte piekte naar €21,40 op 30 mei. Een radicale weersomslag en veel neerslag in de zomermaanden zorgden voor een overvloedige oogst in de EU5, de vijf belangrijkste aardappeltelende landen van Europa. De combinatie van een ruime oogst in de EU5 en beperkte exportmogelijkheden zorgden daarna voor een moeizaam jaar. Ondanks hoge verwerkingscijfers van de industrie was nooit sprake van enige spanning in de effectieve markt. Hierdoor vertoonde de effectieve markt het hele seizoen een bijzonder vlak prijsverloop.

Aan de verkoopposities werd door telers die vroeg in het seizoen dekking zochten een goed rendement behaald, wat het slechte prijsniveau van de vrije aardappelen enigszins verzachtte.

De nieuwe oogst was goed prijshoudend donderdag, dankzij de Belgische areaalverwachting voor Vlaanderen die 8 procent lager uitvalt dan vorig seizoen. Voor Wallonië zijn er nog geen cijfers beschikbaar, de inkrimping zal waarschijnlijk voor heel België iets lager uitkomen. De termijnmarkt startte voor nieuwe oogst april op €15,60 en steeg naar €15,90. De slotprijs kwam uit op €15,80. De beurs in Emmeloord noteerde onveranderd voor frites €4,25 tot €5,50. Voor export wordt door Emmeloord niet meer genoteerd.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin