AkkerbouwMarktanalyse

Kwaliteit biedt prijs uien stevige basis

Vanwege regenachtig weer is de uienaanvoer flink verminderd, de verwerkers en sorteerders hebben vorige week echter voldoende voorraad kunnen opbouwen. Dat is ook nodig, de afzet van uien gaat vlot.

Er is een brede export naar de verre bestemmingen. Daarbij geldt een baalprijs van 16,50 tot maximaal 17,00 euro. Meer is vooralsnog niet haalbaar. Ook in het buitenland is bekend dat er een flinke Nederlandse uienoogst is dit jaar. De in ieder geval nu nog goede kwaliteit houdt de prijzen op peil.

Voor het eerst dit seizoen noteerde de beurs Emmeloord donderdag biologische uien. Op het bord kwam 23 tot 28 euro voor veldgewas droog uit de schuur, marktstemming rustig. Dat lijkt wat magertjes, maar het gaat om klasse II. De voor de bio-uien belangrijke Britse markt eist betere kwaliteit. Klasse I gesorteerd 40-80 mm in big bags gaat weg voor 40 euro. De markt voor eersteklas biologische uien is prijshoudend tot goed gestemd. Weliswaar werken Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eerst hun eigen productie weg, maar er is al wel vraag. Vooral het Verenigd Koninkrijk is in voor Nederlandse biologische uien, doordat er te weinig en ook onvoldoende kwaliteit uit eigen teelt beschikbaar is. Anders dan het vorige abominabele seizoen heeft Nederland nu wel uitstekende biologische uien. En als er al een criterium telt in de Britse markt voor bio-ui is het kwaliteit.

Prognose: prijs gelijk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin