AlgemeenMarktanalyse

Krapte aan ruwvoer en bijproducten loopt op

De handel in bijproducten voor de melkveehouderij is deze week iets rustiger geweest dan in de vorige weken, maar dat is niet omdat er minder behoefte is aan goede voeders.

Veel veehouders zijn deze week aan het inkuilen geslagen om binnen te halen wat er nu op het veld staat. Het is niet overal even veel, maar beter iets dan niets, is de gedachte bij velen. Door het drukke werk is er iets minder gebeld. Toch is de voederpositie van grote aantallen melkveehouders verre van ideaal. De kuilen zijn op en nu al wordt met zorg vooruit gedacht naar de tweede snede gras.

Door de krappe voorraden hebben melkveehouders de afgelopen weken nog behoorlijke hoeveelheden bijproducten ingekocht. Daardoor zijn de prijzen van onder meer bierbostel, corngold en proficorn na een eerdere daling weer in prijs gestegen. Mais is gezien de voederwaarde-waardering misschien niet extreem duur, maar de tons-prijs is met zo’n 55 euro toch behoorlijk hoog. Mais blijft ook redelijk goed gevraagd.

Zelfs graskuil wordt relatief goed gevraagd via de fouragehandel. Voor de handel is dat een teken dat er echt krapte aan ruwvoer is, want meestal wordt graskuil gewoon in de eigen omgeving verhandeld. Wordt verder gezocht, dan is dat een aanwijzing dat er echt weinig meer is.

Prognose: hogere prijzen.

Beheer
WP Admin