AkkerbouwMarktanalyse

Krappe sojamarkt houdt prijs koolzaad op peil

De koolzaadprijs staat de laatste dagen onder druk op de termijnmarkt in Parijs. Dat komt omdat sojabonen wat lager zijn geprijsd op de termijnmarkt in Chicago.

Bovendien vallen de koolzaadopbrengsten mee in Europa, de grootste producent en verbruiker van koolzaad in de wereld. In Duitsland en Frankijk zijn de hectareopbrengsten bovengemiddeld uitgevallen.

Toch is de markt voor koolzaad vrij vast, ondersteund door de krappe beschikbaarheid van sojabonen. De productie van sojabonen valt tegen in de VS. Het land heeft aan het eind van seizoen 2012/2013 nog maar een voorraad sojabonen die 15 dagen verbruik kan overbruggen. Dat is de kleinste voorraad in 48 jaar.

De sojaprijs wordt ook in de benen gehouden door de resultaten van de ProFarm Tour. Dat is een particulier initiatief van de mais- en sojaketen in de VS waarbij een rondgang wordt gemaakt om de stand van gewassen te beoordelen. De soja staat er door droogte in veel staten nog slechter voor dan eerder werd gedacht. Bovendien blijft China veel soja kopen in de VS.

De beschikbaarheid van sojabonen neemt pas toe als begin volgend jaar de oogst op het zuidelijk halfrond op gang komt. Maar dan moet die oogst niet tegen vallen, zoals dit jaar het geval was door droogte.

Maar ook de productie van koolzaad valt in veel landen tegen, zoals in China en Oekraïne. In Canada en Australië worden daarentegen goede opbrengsten verwacht.

Op de termijnmarkt in Parijs sloot het termijncontract voor levering in noverber maandag op €516,25 per ton koolzaad. Dat is 3 euro meer dan begin vorige week. Gisteren zakte de prijs iets gedurende de handelsdag.

Prognose: markt is vast

Beheer
WP Admin