RundveeMarktanalyse

Krap aanbod houdt prijzen op niveau

Voor de inkopers van nuchtere kalveren is het momenteel een lastige situatie, er is veel vraag naar de kalveren maar het aanbod is krap. De prijzen van de kalveren staan dan ook op een hoog niveau. De prijs voor kalfsvlees is echter laag waardoor de marges voor de mesters en integraties klein zijn.

Bij de aanvang van de markt in Purmerend was de insteek van de kopers dan ook om 5 tot 10 euro minder voor de kalveren te betalen. De verkopers gingen hier niet in mee wetende dat er stallen leeg staan en de vraag groot is. De verkopers konden de kalveren dan ook prijshoudend verkopen.

Zwartbonte stierkalveren extra kwaliteit zijn voor maximaal 180 euro verkocht, roodbonte stiertjes voor 215 euro. Het aantal aangevoerde kalveren daalde dinsdagochtend iets (544 stuks) ten opzichte van 576 stuks vorige week.

De kalveren die in de komende weken worden opgelegd zijn voor de kerst afgemest. In die periode is de prijs voor het kalfsvlees meestal goed. Na de kerst dalen de prijzen traditiegetrouw. De prijzen voor de nuchtere kalveren bewegen hier meestal in mee. Naar verwachting dalen de prijzen dan ook over een aantal weken. Vooralsnog zal de prijs door de onbalans in vraag en aanbod stabiel zijn.

Prognose: prijshoudend

RundveeMarktanalyse

Krap aanbod houdt prijzen op niveau

Het vraag-en-aanbodspel bij rosékalfsvlees werd afgelopen tijd gedomineerd door een aanbod aan kalveren dat aan de krappe kant was. Samen met een alleszins redelijke vraag zorgde dat voor zo’n 30 cent opbrengststijging sinds medio december. Nu klinken er echter geluiden dat het aanbod ruimer wordt; flink ruimer zelfs volgens één van de integraties. Als dat in de lopende week weer terugvalt, zal er weinig aan de hand zijn. Want de vraag, vooral naar voorvlees, is prima. Blijft het aanbod daarentegen langer op het niveau van afgelopen week, dan kon het wel eens moeilijk worden om de prijs te handhaven.
Bij de blanke kalveren houdt het krappe aanbod aan. Ze worden al een tijdje op een laag gewicht geslacht om van de hoge prijs te profiteren. En omdat in week 32 van het vorig jaar geen dieren zijn opgezet in verband met een mkz-dreiging, volgt er de komende weken ook nog een productiedalletje. Dat alles komt niet slecht uit, wand de afzet gaat moeizamer. Italië hikt meer en meer tegen het hoge prijsniveau aan, en in Duitsland zijn de prijzen verlaagd richting Nederlands niveau. Frankrijk bleef stabiel.

Prognose

Rosé stabiel, blank stabiel met een somber randje.

Beheer
WP Admin