AkkerbouwMarktanalyse

Koolzaadprijs staat onder druk

De prijs van koolzaad staat onder druk. Het contract dat afloopt in februari sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €477,25 per ton. Vorige week maandag was dat nog 480 euro.

Het novembercontract is vorige week woensdag voor het laatst verhandeld en sloot toen op €474,25. Begin augustus noteerde het novembercontract nog rond de 500 euro. Het HPA noteert geen koolzaad.

De koolzaadprijs daalt omdat sojabonen goedkoper worden. De sojaprijs daalde vorige week 2,2 procent op de termijnmarkt in Chicago. Ook maandag daalde de prijs verder, maar gisteren kwam er weer iets bij. Analisten denken dat de akkerbouwers in de VS meer sojabonen hebben geoogst dan verwacht.

De sojamarkt kijkt ook naar Zuid-Amerika. De inzaai in Argentinië van sojabonen verloopt weliswaar traag door regenval. Maar in Brazilië verwacht men een recordoogst. Brazilië streeft de VS voorbij als grootste producent en exporteur van sojabonen in de wereld. De International Grains Council verwacht dat de wereld bijna 264 miljoen ton sojabonen produceert. Dat is 11 procent meer dan vorig seizoen.

De sojaprijs heeft veel invloed op die van andere oliehoudende zaden. Ongeveer 55 procent van alle plantaardige olie in de wereld wordt uit sojabonen gehaald. Koolzaad draagt voor 15 procent bij.

Wat de koolzaadprijs ondersteunt is dat de wereld dit seizoen slechts 58,8 miljoen ton produceerde. De eindvoorraad koolzaad in de wereld krimpt met een kwart. Door de goede prijs groeit het areaal. In de EU is veel winterkoolzaad gezaaid, vooral in Duitsland en Frankrijk. De Britse telers wilden dat ook wel, maar de regen heeft dat belet.

Prognose: koolzaadprijs staat onder druk

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin