AkkerbouwMarktanalyse

Koolzaadprijs hoog maar staat onder druk

De koolzaadprijs stond op 20 juli nog op een recordhoogte op de termijnmarkt in Parijs. Toen noteerde het augustuscontract €525,25 per ton. Nu wordt niet meer gehandeld in dat contract. Het eerst aflopende contract loopt af in november. Dat contract sloot maandag op €494,50. Dat betekent dat de koolzaadprijs in ruim twee weken 6 procent daalde.

De prijs staat onder druk omdat het is gaan regenen in de droge gebieden in de Verenigde Staten. Door de neerslag kunnen de sojabonen nog enigszins herstellen van de ergste droogte in de VS sinds 1956. Daardoor komt meer plantaardige olie beschikbaar op de wereldmarkt. Voor de mais in de VS komt de regen te laat.

Bovendien drukken de oogstprognoses voor de EU op de koolzaadprijs. Er is al wat koolzaad geoogst en de hectareopbrengsten vallen mee gezien de schade door uitwintering en de droge maand maart die volgde. Door de regen van de laatste maanden heeft het koolzaad in Frankrijk en Duitsland zich enigszins kunnen herstellen.

Toch mogen de akkerbouwers niet klagen over de koolzaadprijs. Het HPA noteert deze week 495 euro per ton. Dat is exact 100 euro meer dan dezelfde periode vorig jaar. De beurs in Groningen zette dinsdag 484 euro op het bord, 79 euro meer dan vorig jaar.

Prognose: prijsdruk.

Beheer
WP Admin