AkkerbouwMarktanalyse

Komkommertijd voor de graanmarkt

De graanmarkt verkeert in redelijk stabiel vaarwater. In de periode zo kort voor kerst en de jaarwisseling wordt er traditiegetrouw nauwelijks tot geen handel meer gedreven. De jaarlijkse komkommertijd voor de graanhandel lijkt daarmee weer aangebroken.
Op de meeste binnenlandse beurzen was er deze week sprake van stabiele en onveranderde noteringen. Op de beurs in Middenmeer ging voertarwe met €1 naar €107 in de plus. Ook op de beurs van Rotterdam steeg voertarwe met €1 tot €130.
Op de handelsmarkt gold een prijs voor levering aan de fabriek aan groot vaarwater van €130 (periode februari/juni) en €136 voor september/december. De belangstelling van afnemers is in deze dagen echter niet bijzonder groot en er wordt dan ook nauwelijks handel gedreven. Kopers willen niet dieper in de buidel tasten, hierdoor blijft de handel uit. Het wachten is op nieuwe handelsimpulsen in januari. In week 50 (8-14 december) is in de EU 49.045 ton graan ter interventie aangeboden. Hiervan was 3.000 ton tarwe. 30.590 ton gerst en 15.455 ton mais . In totaal is in de periode van 1 november tot en met 14 december 146.876 ton graan in de interventieopslag gegaan. De eerste prognoses voor de nieuwe graanoogst in de Europese Unie voor het seizoen 2009-’10 zijn er inmiddels ook al weer. Zo is de verwachting van het Franse onderzoeksbureau Strategie Grains dat door een afname van het areaal de graanoogst uiteindelijk op 292 miljoen ton zal gaan uitkomen. Dat is 20 miljoen ton minder dan in het seizoen 2008-’09.

Prognose

Stabiel

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin