AlgemeenMarktanalyse

Komkommermarkt zakt weg naar bedenkelijk niveau

Verschillende handelaren melden komkommerprijzen van 10 tot 15 cent. De prijs zakte daarmee door een bodem die net boven de 20 cent lag.

Vier handelsdagen geleden werd de neergang ingezet. Ondertussen lijkt voor volgende week geen verandering te worden verwacht. Dat blijkt in ieder geval uit weekprijzen die op hetzelfde lage niveau liggen.

De prijsdruk is voelbaar bij veel gewassen. Voor paprika liggen de prijzen volgende week in de contracthandel op of net onder de euro. Bij groen is de grootste prijsdruk, nadat telers groen zijn gaan snijden. Een bodem in de markt vormt Oost-Europa. Bij prijzen van 1 euro komen de kopers vanzelf. Stijgt de prijs tot € 1,20, dan haken ze af.

Een handelaar spreekt over een productiejaar zonder veel schommelingen. Een traditionele dip in de productie rond week 22 wordt niet verwacht. Hij rept over signalen dat Spaanse leveranciers opnieuw Duitse afnemers beleveren. Nederlandse paprikatelers ramen dat de omzet per vierkante meter al 4 tot 5 euro lager ligt dan vorig jaar.

Bij tomaten worden geluiden over het storten tegengesproken. Partijen zijn uit de markt gehaald vanwege kwaliteitsproblemen. Verre markten zoeken en promotie-acties zijn de remedie voor een mogelijk herstel, denkt een handelaar. Daarbij mogelijk geholpen door een zomerse periode rond het weekend.

Prognose: op korte termijn geen prijsherstel

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin