AkkerbouwMarktanalyse

Kleinere aardappelopbrengst zal prijs opstuwen

De Belgische aardappelnoteringen van Belgapom en PCA zijn gekelderd. De aardappelverwerkers hebben er de laatste weken flink aan moeten trekken om aanvoer te houden. Er zou voldoende aanvoer zijn, maar in feite moet de echte handel nog op gang komen. Als straks de aardappelen droog uit de schuur worden geleverd komt er duidelijkheid over de haalbare prijzen. Beneden €15 zal lastig worden. De marktprijs daalt nu wel, na een periode waarin tot €23 euro werd gehaald. Tijdens de droogte voorzag men een schrale oogst. De groei is verbeterd, maar toch wordt het seizoen 2010/2011 een bijzondere.

Telersvereniging VTA, waarvan de leden 40 % van het areaal consumptieaardappelen vertegenwoordigen, maakte vrijdag de resultaten bekend van proefrooiingen in midden augustus. De vooruitzichten zijn 20 % minder dan de prognose in augustus 2009. Weliswaar was het weer de laatste weken voor de aardappelen niet ongunstig, het gewas staat er bepaald niet supervitaal bij. Slechte weersomstandigheden eerder in het seizoen hebben groeischade teweeggebracht. De prognose is daarom een veel mindere aardappelopbrengst in Nederland. Dat baart zorgen voor de overige aardappeltelende gebieden, want Nederland zou er relatief nog het beste bij staan.

De activiteit in de termijnhandel is rustig, met beperkt volume aan transacties. Voor het aprilcontract 2011 bleef de notering deze week hangen rond €17,50. Gisteren voelden partijen blijkbaar nattigheid en steeg het niveau naar €18,30. Vanmorgen was dat rond 11.00 uur al €18,70.

Prognose Prijsstijging

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin