RundveeMarktanalyse

Kerstkalmte geeft stevig correctie in vloeibaar segment

De markt voor vloeibare zuivel incasseerde deze week een flinke tik. De spotprijs voor rauwe boerderijmelk duikelde ruim 7 cent per kilo en schommelt nu rond de 40 tot 41 cent af boerderij, de roomprijs verloor 600 tot 700 euro per ton aan prijs en ook melkconcentraat werd flink goedkoper. Dit brengt nu 2.700 tot 2.800 euro per ton op. Wie snel kan verpoederen kan er een mooie marge op maken, want de poedernoteringen zijn hoog en zaten in de voorbije weken zelfs mooi in de lift.

Probleem is wel dat de exportkansen weer verslechteren door de minder gunstige ontwikkeling van de dollarkoers ten opzichte van de euro. De onderliggende situatie blijft dat met name China en Rusland veel zuivel blijven vragen. China vraagt poeders, Rusland vooral boter. Wie zuivel wil kopen moet bovendien met name zoeken op het noordelijke halfrond. Daar zit de productiegroei. In de Verenigde Staten zal de melkproductie volgend jaar met 1,8 procent stijgen, is de schatting. Wat de productie in Europa doet, is minder helder. In doorsnee zal die waarschijnlijk ook verder stijgen.

In de handel leeft de vrees dat de huidige terugval in prijzen bij de vloeibare zuivel ook zal overslaan naar de poeders. De dip bij rauwe melk, room en concentraat lijkt vooral te verklaren als kerst-dip, maar zou kunnen aanhouden. Feit is wel dat de markt nieuwe richting zoekt. Dat gaat ook op voor de kaas. De laatste weken zijn de kaasnoteringen aardig gezakt, maar blijven nu even stabiel. De vraag is waar het heen gaat. Zou Rusland de Nederlandse export bemoeilijken, dan dreigt een extra negatieve invloed op de noteringen. Anderzijds is de handel flexibel genoeg om het product via andere wegen toch op de beoogde bestemming te krijgen.

Prognose: iets lagere prijzen.

Beheer
WP Admin