AlgemeenMarktanalyse

Kazenprijzen bezig met verdere opmars

Terwijl de melkpoederprijzen al weer een tijdje op hun retour zijn, blijven de kaasprijzen nog omhoog gaan.

Zowel de noteringen voor foliekaas als voor natuurgerijpte kazen zijn in de voorbije weken flink bijgetrokken. Ook het verschil in opbrengstprijs tussen foliekaas en natuurkaas is weer groter geworden. Foliekaas noteert momenteel tussen de €3,30 en €3,35 per kilo, terwijl natuurgerijpte kaas tussen de €3,70 en €3,80 noteert. Dat is gebeurd door de kaasproductie te beperken en stevig te onderhandelen met de afnemers.

Grootste producent FrieslandCampina zou voor de periode april/mei mikken op verdere verhogingen en mikken op prijzen van achtereenvolgens €3,50 voor de foliekaas en €4,00 voor de natuurgerijpte kaas, zo melden zegslieden in de handel.

Dat lijkt ambitieus, maar als de Duitse kaasproducenten geen roet in het eten gooien misschien toch wel haalbaar. Weliswaar lopen veel andere zuivelnoteringen momenteel terug. Met name de noteringen van de poeders. Toch is het de verwachting dat de zuivelprijzen over de hele linie nog wel een aantal maanden goed zullen blijven.

Rusland vraagt nog altijd veel kaas en ook China blijft veel inkopen. Noord-Afrika is een iets minder zekere afnemer. Daarbij daalt de aanvoer vanuit Nieuw Zeeland. Een minder gunstige factor is echter de (te verwachten) aanzwellende productie in Europa en de Verenigde Staten.

Door de licht terugvallende noteringen voor melkpoeders en door de teruglopende kaasproductie, komt er weer meer melk op de spotmarkt terecht. Voor de kleinere verwerkers die veel los inkopen is dat goed nieuws. Voor de notering is het minder goed. Die begon deze week dan ook licht onder druk te komen.

Prognose: lichte prijsdaling

Beheer
WP Admin