AkkerbouwMarktanalyse

Kans op Russische exportstop invloed op graanprijs

De invloed van droogte blijft de graanmarkten beheersen. Zo langzamerhand beginnen marktpartijen zich ernstig zorgen te maken over een eventuele beperking van de Russische export.

Door Jack Kwakman

Flinke prijsstijgingen vorige week op de termijnmarkten. Tarwe haalde vrijdag voor het novembercontract aan de termijnmarkt in Parijs een notering die liefst 55 euro hoger uitkwam dan vier weken geleden. Voor mais is de recente prijsverhoging even kolossaal.

De oorzaak is vooral de tegenvallende oogst door de strenge winter en de laatste maanden droogte in de grote graanproductiegebieden in de VS en Rusland/Oekraïne.

Extreem slechte weer in delen van Rusland heeft gevolgen voor de kwaliteit van de tarwe en door hevige neerslag is de infrastructuur fors beschadigd. Dat vertraagt de export, meldt het productschap akkerbouw. Analisten verwachten voor Rusland een tarweoogst van maximaal 46 miljoen ton. Dat was vorig seizoen nog 57 miljoen ton. De achteruitgang is het gevolg van uitvriezen van een deel van het winterareaal en de extreme droogte de laatste maanden. Voor het gehele Zwarte Zeegebied pakt de tarweoogst ruim 20 procent kleiner uit dan vorig seizoen.

Rusland zal geen beperking instellen op de graanexport vanwege de droogte. Dat heeft althans vice-premier Arkady Dvorkovich vrijdag nog verklaard, volgens de financieel-economische nieuwssite Bloomberg. De financiële wereld is er niet gerust op. De grote investeringsbank Goldman Sachs bijvoorbeeld waarschuwt ertegen te verwachten dat tarwe op termijn minder opbrengt dan mais omdat dat zo duur wordt vanwege de droogte in de VS. Overigens gaat men er wel van uit dat de Russen niet bruusk de grens sluiten, maar eerst overgaan tot quotering of exportheffing.

Maar niet alleen de financiële wereld zet vraagtekens bij de geruststellende woorden van de Russische overheid. Uit de graanhandel komen waarschuwingen voor de notoire onberekenbaarheid van de Russische export. Het Franse agrarische marktbureau Agritel denkt dat er 11 miljoen ton tarwe kan worden geëxporteerd van de Russische graanoogst 2012/2013. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA houdt het op 12 miljoen ton. Daarmee halveert de Russische tarwe-export ongeveer. Bij alle zorgen past de kanttekening dat Rusland beperkte armslag heeft bij ingrijpen in de graanmarkt, gezien het (nog verse) lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie WTO.

Kom naar de gratis studiedag over mais op 16 september in Venray. Volg workshops, bekijk demo’s, ga langs bij verschillende stands en bezoek de machinestraat om kennis op te doen voor jouw snijmaisteelt. Bekijk het hele programma en meld je aan.

Beheer
WP Admin