RundveeMarktanalyse

Kalveren weer goedkoper in Purmerend

De handel in nuchtere kalveren blijft moeizaam. Dinsdagochtend daalde de prijs van de kalveren in Purmerend met 10 euro per kalf.

Een zwartbont stierkalf extra kwaliteit kost maximaal 75 euro. Dit is 45 euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Een 50 procent Belgisch Blauw stierkalf van extra kwaliteit kost maximaal 270 euro. Een jaar geleden kostte eenzelfde kalf nog 335 euro.

De stemming op de markt was erg lauw en de kalveren werden erg traag verkocht. Om half 12 was de handel, die om 7 uur ´s ochtends al begint, nog niet afgelopen. Het aanbod van kalveren groeit doordat veel melkveehouders meer koeien aan het eind van de zomer laten afkalven in verband met de zomerheffing op de melk. De vraag naar nuchtere kalveren is door de tegenvallende resultaten in de kalversector rustig. Hierdoor kan het aanbod van de kalveren de vraag gemakkelijk aan. Verwacht wordt dat de prijs van de nuchtere kalveren nog verder onder druk komt te staan. Ook elders in Europa worden de kalveren moeizaam verkocht en staan de prijzen flink onder druk.

Handelaren geven aan dat melkveehouders wel steeds meer moeite hebben met de lage prijzen die ze voor de kalveren ontvangen. Soms zijn de kosten van het insemineren hoger dan wat het kalf opbrengt.

Prognose: prijs daalt.

Beheer
WP Admin