RundveeMarktanalyse

Kalveren beter verkocht in Purmerend

Het aanbod van nuchtere kalveren lag deze week in Purmerend weer flink lager. In totaal werden er 525 kalveren aangevoerd, 373 minder dan vorige week. Hierdoor verliep de handel ook weer wat vlotter. De prijs van de extra kwaliteit zwart- en roodbonte kalveren ging met 5 euro omhoog.

Een zwartbont stierkalf van extra kwaliteit kost met maximaal 80 euro per stuk 20 euro minder dan een jaar geleden. Een stierkalf van extra kwaliteit met 50 procent Belgisch Blauw brengt maximaal 340 euro op. Dit is 30 euro meer dan vorig jaar.

Het aanbod van nuchtere kalveren is voldoende, de vraag nog matig. Kalveren bestemt voor de blankvleeshouderij zijn als ze nu opgezet worden nog net in de zomer slachtrijp. Aangezien de opbrengstprijzen in die periode traditioneel lager liggen, willen kalvermesters die nu opzetten niet teveel voor de kalveren betalen.

Komende weken zal de vraag naar kalveren rustig blijven en zal de prijs naar verwachting stabiel blijven.

Prognose: stabiel

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

AlgemeenMarktanalyse

Kalveren beter verkocht in Purmerend

Hogere prijzen en een vlotte handel waren dinsdag het parool op de kalvermarkt in Purmerend. Zwartbonte stierkalveren noteerden 5 euro hoger dan vorige week. De vleesrassen noteerden tot 10 euro per stuk hoger.

De goede vraag en dito prijzen zijn te herleiden tot de goede afzetmogelijkheden voor kalfsvlees. Met name de rosé-mesterij doet het momenteel goed, maar ook de markt voor blank kalfsvlees trekt weer aan. De hoop in de kalvermesterij is blijkbaar dat ook na de jaarwisseling de kalfsvleesprijzen nog goed blijven, zoals ze ook dit jaar deden. Feit is dat ook de vraag naar buitenlandse kalveren goed blijft. Uit de laatste cijfers van het PVV blijkt een weer toenemende import.

Prognose: hogere prijzen.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin