AlgemeenMarktanalyse

Jaar met hoge slachtkoeienprijzen

Slachtkoeien zijn deze week weer duurder geworden. Gemiddeld kwam er €0,07 per kg geslacht gewicht bij de de prijs op. De worstkoeien trokken ook aan. Die noteren zelfs €0,10 hoger. NBHV verhoogde vorige week al fors en hield de prijs dit keer gelijk. De 2010-prijs loopt intussen aardig uit de pas met de prijzen in de jaren ervoor.

De stijgende slachtkoeienprijzen worden veroorzaakt door een zeer klein aanbod. Vorig jaar zijn er al heel erg veel koeien geslacht en dat laat zich dit jaar duidelijk voelen. Bovendien heeft de kou voor lagere melkproducties gezorgd. Daardoor houden veehouders hun koeien ook iets langer aan.

Het minimale aanbod gaat de veehouders dit jaar in de kaart spelen. Aan de andere kant komen de runderslachterijen steeds meer in de problemen. De slachthaken worden door de lage aanvoer nauwelijks gevuld. En zicht op verbetering is er niet.

Slachterijen zijn dus onderbezet en krijgen daarnaast meer concurrentie uit Zuid-Amerika. Er wordt steeds meer rundvlees uit dat continent ingevoerd en supermarkten hebben dus meer te kiezen.

Slachtstieren zitten normaal gesproken in een rustige, stabiele markt. Maar deze week is ook met dat beeld gebroken. Het aanbod is namelijk kleiner dan de vraag. Dit leidt niet tot spectaculaire prijsverschuivingen. Maar er komt wel een stuiver bij de prijs op.

Slachtstieren kunnen straks misschien nog iets duurder worden. Maar een stabiele prijs ligt het meest voor de hand.

prognose:

slachtkoeien duurder, -stieren misschien ook

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin