RundveeMarktanalyse

Invloed fris voorjaar op voederprijzen

De markt voor vochtrijke krachtvoeders is over de hele linie vrij stabiel tot vast, met neiging tot prijsverhogingen.

Het leidt voor meerdere producten tot levertijd met enkele dagen.

Het voorjaar is wat de groei van gewassen betreft vrij laat. De koeien zijn weliswaar vlot naar buiten gegaan in maart, de temperaturen vallen tot dusver tegen. Gras is er amper bijgekomen. Dat stimuleert de vraag.

De aanvoer van aardappelproducten is behoorlijk groot. De verwerkende industrie draait op volle toeren. De prijs is vorige week al aangetrokken onder invloed van de dure granen en de toegenomen vraag. Aardappelproducten zijn gewild als afdekmateriaal van kuilvoer (mais).

Tarwegistconcentraat uit Duitsland wordt duurder. De aanvoer vanuit België neemt nu af omdat de fabriek in Wanze stil ligt en men door de aanwezige voorraad heenraakt. De tonnageprijs van bierbostel wordt ongeveer 10 cent per procent droge stof verhoogd. De verhoging leidt niet tot scheefgroei met de voederwaardeprijs. Het zijn de duurder geworden andere voeders die bostel meetrekken. Daarbij komt dat de vraag is toegenomen. Verdere prijsverhoging betreft maisglutenvoermeel (Corngold), met eveneens 10 cent per procent drogestof.

Prognose: prijsstijging.

Een overzicht van alle biggenprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin