AkkerbouwMarktanalyse

Inhaalslag prijs fritesgeschikt

Na een afsluitende laatste week van 2010, met veel handel, uitgezonderd op de Oudejaarsdag, was er ook in de afgelopen dagen veel activiteit op de Eurex-aardappeltermijnmarkt in Frankfurt. De afrekenprijs voor het aprilcontract is gisteren opgelopen tot € 33,80 en voor het junicontract tot € 34,60. Dat is € 1,40 respectievelijk € 1,30 meer dan de toch al respectabele noteringen op 31 december.
De prijzen voor fritesgeschikt zijn in de gewone dagmarkt snel gestegen, onder invloed van sterke vraag uit het (verre) buitenland. We kunnen spreken van een inhaalslag van de fritesprijs ten opzichte van de exportnoteringen. Er is duidelijk behoefte bij de verwerkende industrie aan grondstof, en de normaal gesproken meegeleverde aardappelen die telers naast hun per contract afgesproken leverantie ter beschikking stellen verdwenen veel in het exportkanaal. Rusland met name heeft veel aardappelen nodig, en niet bepaald uit luxe, men heeft gewoon tekorten. Emmeloord noteerde gisteren voor fritesgeschikt €30 als bovengrens. Dat is sinds maart 2007 niet meer voorgekomen. De exportprijs liep tot € 28,50.
Inmiddels is de Belgische markt qua prijs vrijwel langszij het Nederlandse niveau gekomen. Dat bleek uit de gemiddelden die Eurex berekent voor de wekelijkse European Potato Index, die dient als cash settlementprijs voor de termijnmarkt. De gemiddelde Nederlandse prijs was gerekend over de week voor 6 januari €25,30 per 100 kg en de gemiddelde Belgische €25,23. Een minimiaal verschil dus, dat twee weken geleden nog €2,38 bedroeg. De Belgische markt had iets in te halen, blijkt uit de jongste verhoging à €1,50 van de Belgapom notering voor fritesgeschikt. De voorgaande noteringen betekende ook al een plus, met €3,50. Sinds half december heeft Belgapom de notering met €8 verhoogd. De vraag bij de verwerkende industrie is in België dan ook stevig en de boeren met vrije aardappelen leunen achterover.

Prognose: prijsstijging

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin