RundveeMarktanalyse

Handel in slachtkoeien rustig verlopen

De verkoop van slachtkoeien is maandagochtend in Bunnik rustig verlopen. De prijs bleef over de gehele linie gelijk. In totaal werden 98 dieren aangevoerd, 5 minder dan een week geleden.

Wat handelaren opviel was dat de vraag naar magere koeien vooral heel kalm was. Met de kerstdagen voor de deur is de vraag voornamelijk gericht op luxe vlees. Vlees van magere koeien wordt moeizaam geplaatst en er wordt links en rechts nog het nodige ingevroren.

Voor januari wordt weer een stijging van het aanbod verwacht. De komende twee weken zullen minder koeien afgestoten worden vanwege de feestdagen. Daarnaast vallen er ook heel wat slachtdagen weg. De komende twee weken zal de prijs dan ook stabiel blijven. In januari kan de prijs weer wat onder druk komen te staan als gevolg van een groter aanbod.

Een P-kwaliteit slachtkoe brengt maximaal €2,60 per kilo op. Dit is 40 cent minder dan eenzelfde koe een jaar geleden opbracht. De luxere O-kwaliteit koeien brengen maximaal €2,80 per kilo op, 60 cent minder dan vorig jaar.

De luxe vleeskoeien hebben nog weinig te lijden van de slechte vleesverkoop. Het aanbod van de luxe koeien is krap en de veehouders ontvangen zo’n 50 cent per kilo meer dan vorig jaar.

Prognose: komende weken stabiel.

Beheer
WP Admin